Ugrás a tartalomra

Bemutatjuk új tagjainkat, beszélgetés dr. Dékány Alexandra ügyvéddel

2019. október 13., vasárnap – 12:17

Dr. Dékány Alexandra ügyvéd kollégánk, a Dékány Ügyvédi Iroda vezetője 2009. óta tevékenykedik ügyvédként, és az Ügyvédházak hálózathoz történő csatlakozása kapcsán kérdeztük őt eddigi tevékenységéről:

Mióta és hol folytatod az ügyvédi tevékenységet? Hol kereshetnek ügyfeleid?

2000-ben, az egyetem elvégzése után nyomban, ügyvédjelöltként helyezkedtem el, később alkalmazott ügyvédként dolgoztam és 2009. január 01. napjától önálló ügyvédi irodát alapítottam és vezetem folyamatosan. Immáron – közel 20 éve – Pécsett, a történelmi belvárosban tevékenykedem, jelenleg a Pécs, Citrom u. 7. sz. alatt.

Mely jogi területeken rendelkezel jelentősebb tapasztalattal, van-e esetleg kiemelt szakterületed?

Tekintettel arra, hogy mindvégig ügyvédi körökben mozogtam, a klasszikus ügyvédi irodaifeladatokat látom el. Irodám a polgári jog területén peres és peren kívüli jogi képviseletet vállal. Kiemelkedő területeink: munkajog, társadalombiztosítási jog, családjog, ingatlanjog.

Mit gondolsz, miért kedvező az ügyfeleid számára, ha az ingatlanértékesítésük, -vásárlásuk kapcsán irodádat bízzák meg a lebonyolítással? Mi lehet az előnye, ha ügyvéd jár el ingatlanközvetítőként a képviseletükben?

Nagyon sok olyan jogi fogalom merülhet fel az ingatlanok kapcsán, amelyet az ingatlanközvetítők nem ismernek és ebből eredően az óvatosabbja nem vállalja a megbízást, a veszélyesebb pedig az, amikor annak ellenére elvállalja az értékesítésre vonatkozó megbízást, hogy értené, miről is van szó és téves, félrevezető tájékoztatást nyújt. Klasszikus és visszatérő probléma pl. a perfeljegyzés ingatlanon. A vételárból bizonytalan jogcímen készpénzben átvett összegek pedig növelik a bizalmatlanságot az ingatlanközvetítőkkel szemben. Ügyvédként a jogi kategóriákkal és jogkövetkezményeikkel tisztában vagyunk és képesek vagyunk megfelelően alkalmazni az ingatlan értékesítés során, szakszerű tájékoztatást nyújtva hozzá. Attól sem kell tartani, hogy az ügyvédi letétbe átvett vételárrésznek ne találnánk meg a megfelelő jogcímét.

Mi volt a legemlékezetesebb, legkedvesebb ügyed a pályád során, amire szívesen visszaemlékszel, vagy amire különösen büszke vagy?

Több munkaügyi peremben, különösen a munkáltató által okozott egészségsértések, munkahelyi-, üzemi balesetek kapcsán megható érzés az ügyfelek elégedettsége és szeretete.

Van-e bármilyen hobbid, amit szívesen űzöl, ha éppen nem az ügyvédkedés köti le az idődet?

Igen, életem részévé vált a tudatos, egészséges életmód sportolással egybekötve, ezért a személyi edzéseken túl hol spinning bicajra ülök, hol jógázom, zumbázok, de már néhány hónapja a thai-box az a sport, amelyben megtaláltam a testi-lelki felüdülésemet. Kiegyensúlyozott családi életet élünk férjemmel és két kamasz gyermekünkkel, hétvégenként törekszünk közösen kikapcsolódni és feltöltődni.

Köszönjük a válaszaidat!