Ugrás a tartalomra

Bemutatjuk új tagjainkat, beszélgetés Dr. Egyed Zoltán ügyvéddel

2024. január 1., hétfő – 13:44

Bemutatjuk új tagjainkat, beszélgetés Dr. Egyed Zoltán ügyvéddel

Dr. Egyed Zoltán kollégánk Balatonalmádiban tevékenykedik ügyvédként, és az Ügyvédházak hálózathoz történő csatlakozása kapcsán kérdeztük őt eddigi tevékenységéről:

Mióta és hol folytatod az ügyvédi tevékenységet? Hol kereshetnek ügyfeleid?

Ügyvédi tevékenységet 2015. év óta folytatok, saját irodámat 2019. évben nyitottam Veszprémben, 2022. évben pedig Balatonalmádiban alirodát is nyitottam, amely azóta székhely iroda lett, de lehetőségem van veszprémi irodahasználatra a továbbiakban is.

Mely jogi területeken rendelkezel jelentősebb tapasztalattal, van-e esetleg kiemelt szakterületed?

Jogi pályámat célirányosan, a szakosodás előre tervezett igényével a Veszprémi Földhivatalnál alapoztam meg, ahol átfogó ismereteket és gyakorlatot szereztem az ingatlan -, és földhasználati-nyilvántartás, földmérés, hatósági jóváhagyás (ún. szélesebb értelemben vett ingatlanjog) területén, majd ezt a tudást és gyakorlatot ingatlanjogra -, végrehajtási jogra és öröklési jogra fókuszáló ügyvédként tovább kamatoztattam, így ma már valóban hozzáértő magabiztosággal – földmérőkkel, ingatlanközvetítőkkel, közös képviselőkkel együttműködve – látok el ingatlanokkal, hagyatékokkal és végrehajtással kapcsolatos ügyeket, amelyek körében vállalom a teljes ügyvitelt, a jogi tanácsadáson és az okiratszerkesztésen keresztül a hatóságok, bíróság előtti jogi képviseletig bezárólag. A „Balatoni Ingatlan és Ügyvédi Iroda” fantázianév (#balatoniügyvéd) alatt és a 2024. évtől kezdve az ÜgyvédHázak – az Ügyvédek Ingatlanközvetítő Hálózata – keretében ingatlanközvetítéssel is foglalkozom.

Az ingatlanközvetítéssel még 2005.évben ismerkedtem meg Pécsett, ahol néhány éven keresztül kiegészítő tevékenységként folytattam, majd a Balatonalmádi iroda megnyitásával újra felvettem a tevékenységi körömbe az ingatlanközvetítést, mint eredeti – ha úgy tetszik „ideológiai” – célkitűzést. Az ingatlanpiacon tapasztalható és az ügyvédi szolgáltatási piacra történő külső hatások pragmatikus motivációt is adtak, tapasztaljuk, hogy a Balaton-felvidéken tömegével megjelent ingatlanirodák vitatható módon és álláspontunk szerint a tisztességes versenyt sértő módszerekkel ügyvédet is (mindenkit IS!) „ajánlanak” a vevő-jelölteknek, amelynek intenzitása a jogi munkáink mennyiségére is kiható hatású, álláspontom szerint erőteljesen piactorzító hatású. Ennek a folyamatnak  - a tisztességes és fair verseny és valójában a többség érdekében - megálljt kellene parancsolni, de jelenleg nem látom ennek realitását.

Mit gondolsz, miért kedvező az ügyfeleid számára, ha az ingatlanértékesítésük, -vásárlásuk kapcsán irodádat bízzák meg a lebonyolítással? Mi lehet az előnye, ha ügyvéd jár el ingatlanközvetítőként a képviseletükben?

Kahlil Gibran szerint: „A kényelem lakájként kezdi, de főúrként végzi”,  a kényelem ára pedig igencsak borsos lehet, az ingatlanpiacon a vevő-jelölteknek nem ártana óvakodniuk, különösen igaz lehet ez a felvetés a Balatonra.

Sajnálatos módon évente számtalan telefonhívást és e-mail bejelentkezést kapok olyan kétségbe esett vevőktől, akik az óvatosság, az utánajárás és egyáltalán a kétkedés egészséges mértékű igénye nélkül – meglehet, hogy a Balaton-felvidéki táj szépségétől rabul ejtve!?! –  sokszor sürgetett, „impulzív” érzelmi döntésből eredő ingatlanvásárlásokba bonyolódnak számukra ismeretlen és le nem informált eladók, építési vállalkozók, ingatlanirodák és ügyvédek közreműködésével. Így sikerül aztán a vevői céloknak, vágyaknak, finanszírozásnak meg nem feleltethető régészeti területet, természetvédelmi magterületet, más célú hasznosítással nem érinthető zártkertet és az oly sokszor előforduló rendezetlen felépítménnyel rendelkező ingatlant vásárolniuk, lefoglalniuk. Ezeknek az anomáliáknak, buktatóknak már a laikus eladói, vállalkozói, de különösen a szakmainak elvárható ingatlanközvetítői tájékoztatásból ki kellene derülnie, ezek hiányában legalább a jogvédelmi funkciót betöltő ügyvédi közreműködésnél fenn kellene akadnia. A mi célunk az, hogy egyrészt az ilyen ügyviteli károk egyre ritkábban fordulhassanak elő, másrészt az ügyvédválasztás szabadsága egyre kevésbé sérüljön, amely célunk egyik zálogát mi az ügyvédi ingatlanközvetítésben és abban a szemléletváltás hangsúlyozásában és annak kommunikálásában látjuk, hogy az ügyvédben nem az ügyvitelileg kötelező személyt kell a vevőknek látnia,  hanem nomen est omen az „ügy védőjét”, a valódi (és gyakorlatilag végső) jogvédelmi biztosítékot, aki legjobb tudása és lehetőség szerint az elvárható minimumon felül tárja a laikus vevő-jelölt elé az ingatlan (és ezáltal az ügylet) veszélyeit, következményeit, buktatóit, hatásköre és tudása határához érve pedig más szakemberek bevonását javasolja. A mai kényelmes és a fentiekben vázoltan szervezett ingatlanpiacon, amikor károsult ügyfelek beszámolója alapján egyre gyakrabban fordul elő, hogy az ügyvédet és a szerződő felek egymást(!) csak a szerződés aláírásakor ismerik meg személyesen jobb esetben az ügyvéd székhelyén, rosszabb esetben az ügyletben azért mégiscsak „elfogult”, de legalábbis érdekelt vállalkozói irodában, ingatlanirodában stb., akkor ez a jogvédelmi funkció az adott helyzetben nem biztos, hogy működni tud, sokszor főleg idő hiányában, illetve akkor is, ha az ügyvéd nem ezt a jogvédelmi funkciót betöltő szerepfelfogást vallja magáénak. Megjegyzem, az ilyen jellegű szerződéskötési gyakorlat, ügyvédi „pecsételő” szerepfelfogás a vevői kockázatokon túlmenően egyúttal  le is fokozza és le is rombolja az ügyvédség amúgy is koptatott presztízsét,  a magam részéről én rendkívül kártékony és rossz gyakorlatnak tartom.

Tapasztalatom szerint az ingatlanjog világában a fenti szerepfelfogással tevékenykedő rutinos ingatlanos ügyvéd nagyobb eséllyel biztosítja az ügyfelének a fentiek szerint kívánatos jogvédelmi funkciót, ha még az ilyen ügyvéd az ingatlanközvetítésben is jártas, úgy a gyakorlati anomáliákat és veszélyeket az ügyfelekkel való aktív kapcsolati tapasztalatánál fogva idejében (még a folyamat elején) fel fogja ismerni és ezáltal tudja a lehető legjobb döntési helyzetbe hozni megbízóját, és ekként a felesleges és időrabló köröktől, költségektől és hamis ábrándoktól megóvni, ez az ingatlanközvetítő ügyvéd megbízása melletti legfőbb érvem, amely döntés és egyúttal a felelősség a vevő-jelölt kezében van, hiszen az ügyvédjét mindenki szabadon választhatja meg az Üttv. szerint. Aki ezzel a szabadságával nem él, az a mai felfokozott ingatlanpiacon szerintem jelentős kockázatot vállal. Mindenkinek azt javaslom, hogy lehetőség szerint csak leinformált, bevált, rutinos ingatlanközvetítővel és még inkább saját ingatlanjoggal foglalkozó ügyvéddel menjen bele ingatlanügyletekbe, előzetesen legalább a saját ügyvéddel (szükség szerint földmérővel, építésszel, hitelszakértővel stb.) minden szempontból járja körbe alaposan a kiszemelt ingatlan(oka)t, hogy ne érje kellemetlen meglepetés a későbbiek során.

 

Van-e bármilyen hobbid, amit szívesen űzöl, ha éppen nem az ügyvédkedés köti le az idődet?

A Balaton-felvidéken sok kikapcsolódási és sportolási lehetőség adott, én gyakran kerékpározok.

Hol érhetnek el az ügyfeleid?

Balatonalmádiban, a Baross Gábor út 27/A. szám alatti irodában, illetve a központi honlapomon https://www.dregyedzoltan.hu  - feltüntetett módokon, platformokon.

Köszönjük a válaszaidat!

Dr. Egyed Zoltán ügyvéd

A blog cikk szerzője, az ÜgyvédHázak alapítója – Dr. Zalavári György