Ugrás a tartalomra

Interjú Dr. Dékány Alexandra pécsi ügyvéddel az ügyvédi ingatlanközvetítői tevékenységéről

2022. január 23., vasárnap – 13:16

Beszélgetőpartnerünk, az Ügyvédházak hálózat egyik legelső, és az ügyvédi ingatlanforgalmazás terén a legsikeresebbek közé tartozó tagja, Dr. Dékány Alexandra ügyvéd.

 • Mikor kezdtél ügyvédkedni, melyek a szakterületeid, és most hol dolgozol?

2000-ben diplomáztam a PTE Állam- és Jogtudományi Karán és még ugyanezen a nyáron ügyvédbojtárrá váltam. Bejártam azt az ösvényt, amely ahhoz kell, hogy az ügyvédi szakmát alaposan megismerhessem. Nem tettem kitérőt egyéb jogászi pályák körében, mindvégig ügyvédi berkekben tevékenykedtem eleinte ügyvédjelöltként, majd alkalmazott ügyvédként. Principálisaimra a mai napig végtelen tisztelettel és hálával tekintek. 2009 januárjától az általam alapított Dékány Ügyvédi Irodát vezetem Pécsett. Tevékenységünk folytán a munkavállalói, együttműködői létszámunk növekedett, szakmailag hadrafogható és emberileg szerethető, empatikus csapatot tudhatok magam körül, amelyet nagyon fontos szempontnak tartok. Polgári jogi ügyekkel foglalkozunk, kiemelten ingatlanjoggal, családjoggal és munkajoggal.

 • Mikor döntöttél úgy, hogy az ügyvéd ingatlanközvetítéssel is megpróbálkozol?

2019-ben - nyaralás közben - a férjemnek éppen arról meséltem, hogy „az ingatlanosok” jogi kérdésekben való határozott és tévedhetetlennek vélt álláspontja miatt mennyi jogvita származott már a praxisomban. Férjem akkor javasolta, hogy vágjak bele jómagam az ingatlanközvetítésbe a saját elképzeléseim, erkölcsi normáim, munkatapasztalatom szerint és egy éppen szabadúszó csapattárs-barát személyét, Viktort, mint együttműködő partnert szorgalmazta a feladatellátásra mellém, hogy maradjon időnk egymásra, családunkra.

Milyen marketing tevékenységet folytattál azért, hogy az ügyfeleid ezt a tevékenységedet is megismerhessék?

Polgári joggal foglalkozó ügyvédként abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy elsőkézből értesülök azokról az ügyekről, ahol az ingatlan értékesítése az elszámolás alapja lehet (pl. házastársi vagyonközösségi megállapodások), illetőleg a közös tulajdon megszüntetésének a közös piaci értékesítés a legköltségkímélőbb módja, amelyet a felek is előbb-utóbb belátnak. Igénybe vesszük az online és a személyes jelenléten alapuló marketinget is, szigorúan ügyelve az Ügyvédi Etikai Kódex-ben megfogalmazott korlátokra. Online felületen egyre elterjedtebb a közösségi médiában való részvételünk, ezen felül 2 éve csatlakoztunk a BNI Déli Áramlat csoporthoz, ahonnan számos ajánlatot kapunk. Vallom, hogy az elégedett ügyfél a leghatékonyabb és a leghitelesebb reklám.

 • Mennyi idő telt el a kezdetektől, amikor már érezted, hogy a befektetett munka ezen a piacon is kezd megtérülni?

Nem mértem folyamatosan a bevétel-kiadás arányát, üzleti ügyeimben hosszú távon gondolkodom. Ingatlanközvetítő ügyvédként a beruházásaink az első üzleti év végére megtérültek.

 • Látsz valamilyen előnyt az ingatlanközvetítés piacán abból fakadóan, hogy itt ügyvéd tevékenykedsz?

Az ügyfelek irodánkhoz bizalommal fordulnak és jogi kételyeikben inkább elfogadják a mi álláspontunkat, mint egy megfelelő jogi háttérrel nem rendelkező ingatlanközvetítőét. Véletlenül sem szeretném az ingatlanközvetítők munkavégzését degradálni, fontos felismerni, hogy ügyvédi és ingatlanközvetítői tevékenységek egymásra épülnek, ebből következően becsülni, tisztelni kell egymás munkáját. A bizalmat erősíti az Ügyvédházak hálózata, melyhez mi is csatlakoztunk, a hálózat tagjai kellő gondot és figyelmet fordítanak az ingatlanközvetítői tevékenység jogszerű és becsületes végzésére.

 

 • Az ügyvédi készségek mellett milyen új ismereteket kellett elsajátítani ahhoz, hogy az ingatlanforgalmazást ügyvédként hatékonyan tudd csinálni?

Ügyvédként nem volt szükségem a marketing eszközére, azonban az ingatlanközvetítéshez nélkülözhetetlenné vált a piacszervezéssel és a brandépítéssel megismerkednem annak érdekében, hogy a közismert hálózatok mellett ingatlanirodánk is jelen legyen a gondolatokban. Alapvetően műszaki analfabéta vagyok, ugyanakkor az ingatlanok kellő szintű felmérése, véleményezése, forgalmi értékének meghatározása igényli mindazon műszaki és ingatlanpiaci ismereteket, amelyekkel kollégáimmal együtt rendelkezünk.

 

 • Hol kellett regisztrálnod, mivel kellett bővíteni az ügyvédi praxisod ahhoz, hogy az ingatlanközvetítést megkezdhesd?

Az Országos Kereskedelmi Nyilvántartásban kellett regisztrálni magunkat, csak megfelelő végzettség birtokában kerülhet be bárki a nyilvántartásba. Az az ingatlanközvetítő, aki nem szerepel a nyilvántartásban, nem bocsáthat ki számlát ezen a jogcímen.

 • Pécsett és környékén milyennek látod az ingatlanközvetítő piacot?

Ahogy bármely más szakmában, ebben is jelen vannak a régi motorosok az évtizedek alatt kialakított saját szokásjogi szabályaikkal, amelyekhez szigorúan ragaszkodnak és nem látják be, hogy az eljárásuk azon túl, hogy meghaladott, még jogellenes is. Többen vannak, akik már ismerik és követik a jogszabályi követelményeket, hajlandóak együttműködni más irodákkal is, segítőkészen és támogatólag lépnek fel. Azt tapasztalom, hogy felelősségbiztosítással viszont országos szinten is csak elvétve rendelkeznek az ingatlanosok, pedig ez biztonságot nyújt a megbízónak és megbízottnak egyaránt.

 • Érzékelhető különbség az ügyvédi és az ingatlanközvetítő cégek által nyújtott szolgáltatásokban?

Tapasztalatom szerint a jogi szaktudás kiemel, az ügyfeleknek változott a szemléletmódja és egyre szélesebb körű ismeretre van ahhoz szükségük, hogy megtalálják a számukra tökéletes ingatlant. Ha például felépítenék álmaik otthonát, ehhez ismerni kell a rendezési tervet, a beépítési százalékot stb. Ezen felül szükséges, hogy az eladó tisztában legyen azzal, hogy a tulajdonát képező földterület a földtörvény hatálya alá tartozik, így az elidegenítése a mezőgazdasági szerv jóváhagyásától függ. Volt olyan ügyfelünk, aki azért bízott meg bennünket, mert az ingatlanközvetítő cég „problémásnak” ítélte meg az ingatlanát, és véleménye szerint forgalomképtelen. Rövid időn belül oldottuk meg a problémát, de elkerülhetetlen volt a Polgári perrendtartás ismerete hozzá.

 

 • Miben kell másként eljárnod, ha ügyvédként folytatod ezt a tevékenységet (ingatlanközvetítés)?

Az ügyvéd a magánéletében is ügyvéd, vannak számunkra alapvetően elvárt etikai és magatartási szabályok, amelyeket követünk. Nem véthetünk az ügyvédi hivatásba vetett bizalom ellen, nemcsak a tárgyalóteremben kell megadnunk a hivatásunk méltóságát, hanem a tárgyalótermen kívül is. Nem manipulálunk, nem vezetünk félre ügyfelet annak érdekében, hogy vásárolja meg a hirdetett ingatlanunkat. Kivétel nélkül felhívjuk a vevő figyelmét az ingatlan hibáira, hiányosságaira, amelyeket magunk is észlelünk vagy az eladó megosztotta velünk, ugyanis nem az ügyfelek érdeke egy hosszas, költséges, senkinek nem tetsző ítélettel lezárt szavatossági per.

 

 • A többi ügyvédi tevékenységhez képest milyen az ingatlanközvetítést jövedelmezősége a munkával és tanulással töltött időráfordítás, a szükséges beruházások mértéke aránya viszonylatában?

Ügyvédi irodában nem tabu a pénzről beszélni, az Etikai Kódex értelmében már a tanácsadás elején közölni kell a díjat. Megbeszéljük a megbízási díjat és tartjuk is magunkat ahhoz, ezt ügyfeleinktől is elvárjuk. Annak ellenére, hogy az ingatlanforgalmazók piacán - egységesen az Ügyvédházak tagjaival - a legalacsonyabb megbízási díjakkal dolgozunk, határozott álláspontom az, hogy reális a megbízási díjunk, figyelembe véve a befektetett munkát és költségeket. Összehasonlítva az ügyvédi munkadíjakkal, tapasztaljuk, hogy Pécsett az ügyvédi munkadíjak méltatlanul alacsonyak. Közérthető példával élve: egy adásvétel során ingatlanosként 2,5 % megbízási díjat kapunk az ingatlan vételárához viszonyítottan, míg az okiratszerkesztő ügyvéd számára nem egyszer a vételár 1 %-át is sokallja az ügyfél és másik ügyvédet keres, aki már 0,5%-ért dolgozik, annak ellenére, hogy napjaink adásvételi szerződései sokszor igen bonyolultak a CSOK, a megtakarítások, banki hitelek, végrehajtások miatt és ezért az ügyvéd hatalmas felelősséggel tartozik.

 

 • Az ügyvéd kollégák közül kinek ajánlod, hogy maga is megkezdje ezt a kiegészítő ügyvédi tevékenységet? Milyen jó tanáccsal látnád el őket?

Mindazon ügyvéd kollegáknak, akik alkalmasnak érzik magukat az ügyvédi ingatlanközvetítés népszerűsítésére azon a településen, ahol praktizálnak, hogy új, versenyképes alternatívái lehessünk a meglévő ingatlanközvetítői hálózatoknak. Jótanácsom csak annyi, hogy ugyanolyan lelkiismeretesen és precízen végezzék ezt a tevékenységet is, mint a jogi megbízásaikat és meglátják, ugyanolyan hálásak lesznek az ügyfelek, ezáltal megtalálják az örömöt az ingatlanforgalmazásban is.

 

Köszönjük a beszélgetést!