Ugrás a tartalomra

Bemutatjuk új tagjainkat, beszélgetés Dr. Simon-Kovács Erika ügyvéddel

2020. november 15., vasárnap – 08:51

Bemutatjuk új tagjainkat, beszélgetés Dr. Simon-Kovács Erika ügyvéddel

Dr. Simon-Kovács Erika kollégánk 2019 óta tevékenykedik ügyvédként, és az Ügyvédházak hálózathoz történő csatlakozása kapcsán kérdeztük őt eddigi tevékenységéről:

Mióta és hol folytatod az ügyvédi tevékenységet? Hol kereshetnek ügyfeleid?

Debreceni irodámban 2019 januártól kezdődően folytatok ügyvédi tevékenységet, de havonta több alkalommal Budapesten is megtalálható vagyok, mert ügyfeleim jelentős része budapesti kötődésű. Az ügyfelekkel történő kapcsolattartást tekintve egyébként nagyon rugalmas a hozzáállásom, mert igény esetén ügyfélhez (legyen az akár természetes személy akár gazdasági társaság) történő kiszállást, valamint elektronikus úton történő ügyintézést is vállalok. Ez utóbbi kiemelkedően fontos a román anyanyelvű valamint Romániában tartózkodó ügyfeleim esetében, akiknek akkor is tudom vállalni az ügyeit ha éppen a határok átlépésénél ideiglenesen akadályoztatva vannak. Természetesen ehhez segítségemre van nemcsak a román nyelv ismerete de a Romániában jogászként eltöltött évek tapasztalata is.

Mely jogi területeken rendelkezel jelentősebb tapasztalattal, van-e esetleg kiemelt szakterületed?

Kizárólag polgári jogi ügyeket vállalok, mert a férjem ügyész így nem szeretnék vele semmilyen szinten „konfrontálódni”. Szakterületeim közül kiemelném az ingatlanjogot, a végrehajtással kapcsolatos eljárásokat és a közigazgatási jogot. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán szereztem társasági jogi és cégjogi szakjogász szakképzettséget mivel a társasági- és cégjog is közel áll hozzám. A mező- és erdőgazdasági hasznosítású földekkel kapcsolatos speciális ismereteimet a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Földhivatali Osztályán töltött több mint 2 év alapozta meg, ahol elhivatott és nagytudású jogász kollégáimtól, főnökeimtől rengeteget tanultam a földforgalommal kapcsolatos jogszabályok értelmezéséről valamint a kialakult joggyakorlatról is.

Mit gondolsz, miért kedvező az ügyfeleid számára, ha az ingatlanértékesítésük, -vásárlásuk kapcsán irodádat bízzák meg a lebonyolítással? Mi lehet az előnye, ha ügyvéd jár el ingatlanközvetítőként a képviseletükben?

Én nemcsak ügyvédként, hanem ingatlanközvetítőként is kizárólag nagy értékű ingatlanokkal kívánok foglalkozni. Meggyőződésem, hogy egy kúria, kastély, villa vagy egyéb luxus ingatlan mindig hatványozottabb odafigyelést feltételez mind eladói, mind vevői oldalról, de ebbe a kategóriába sorolhatnám egyik szakterületemet, a mező- és erdőgazdasági hasznosítású földekkel kapcsolatos jogügyleteket is, amelyek specialitásuk miatt sok buktatót rejtenek magukban. Egy ügyvéd tapasztalata, tanácsai már az értékesítési vagy a vásárlási szándék felmerülésekor elengedhetetlenek, hiszen az ügyféllel együtt tekintjük át az ingatlan térképmásolatát, tulajdoni lap másolatát és értelmezzük a rajta szereplő széljegyeket, terheket, szükség esetén pedig megbeszéljük az elővásárlási jogokkal kapcsolatos tudnivalókat.

Van-e bármilyen hobbid, amit szívesen űzöl, ha éppen nem az ügyvédkedés köti le az idődet?

A teniszt és a futást emelném ki a szívesen űzött szabadidős tevékenységeim közül, bár köszönhetően a velem együtt sportoló ügyvédkolléganőnek legtöbbször futás közben is jogeseteket oldunk meg vagy egyéb ügyvédi hivatással kapcsolatos témáról beszélgetünk.

Köszönjük a válaszaidat!