Ugrás a tartalomra

Bemutatjuk új tagjainkat, beszélgetés dr. Bordás Zsolt ügyvéddel

2020. október 1., csütörtök – 08:25

Bemutatjuk új tagjainkat, beszélgetés dr. Bordás Zsolt ügyvéddel

Dr. Bordás Zsolt ügyvéd kollégánk Nyíregyházán, 2018 óta tevékenykedik ügyvédként, és az Ügyvédházak hálózathoz történő csatlakozása kapcsán kérdeztük őt eddigi tevékenységéről:

Mióta és hol folytatod az ügyvédi tevékenységet? Hol kereshetnek ügyfeleid?

                Az irodám Nyíregyháza, Kiss Ernő u. 20. szám alatt található, emellett több állandó megbízásom is Budapestre köt, így gyakran a 11. kerületben is igyekszem kiszolgálni az ügyfeleimet. Az egyetem elvégzését követően viszonylag későn -mintegy 12 év múlva - vágtam bele az ügyvédi hivatás gyakorlásába, mivel több mint egy évtizedet dolgoztam a NAV Bűnügyi Igazgatóságán és közvetlenül előtte a Vám -és Pénzügyőrség Nyomozó Hivatalánál.

Mely jogi területeken rendelkezel jelentősebb tapasztalattal, van-e esetleg kiemelt szakterületed?

Az ingatlanjog mellett, a kiemelt szakterületem a gazdasági bűncselekmények (többnyire költségvetési csalás) amiben rendkívül nagy tapasztalatot szereztem a NAV Bűnügyi Igazgatóságánál, ahol még alkalmam nyílt külföldi tapasztalatszerzésre is a határon átnyúl, ÁFA-csalások kapcsán, mivel összekötő tiszt is voltam az EUROPOL-nál. Az évtizedes nyomozó hatósági tapasztalat mellett kriminalisztikai szakjogász diplomát is szereztem, így szélesítve ismereteimet a büntetőjog egyéb területein, ezért egyéb bűncselekmények kapcsán is hatékonyan képviselem ügyfeleimet (pl. ittas járművezetés).  Mindemellett a pár éves ügyvédi hivatásom gyakorlása során -egyik állandó megbízásomnak is köszönhetően – több tucat civil szervezet (egyesület és alapítvány) alapítása, módosítása kapcsán is közreműködtem, így ez az egyik fő szakterületemmé vált.

Mit gondolsz, miért kedvező az ügyfeleid számára, ha az ingatlanértékesítésük, -vásárlásuk kapcsán irodádat bízzák meg a lebonyolítással? Mi lehet az előnye, ha ügyvéd jár el ingatlanközvetítőként a képviseletükben?

Ingatlanjoggal is foglalkozó ügyvédként először is le kell szögeznem, hogy általában jó kapcsolatot ápolok a klasszikus ingatlanközvetítő irodákkal és ügynökeikkel. A hagyományos ingatlanközvetítőkről általában jó véleménnyel vagyok, azonban az a kevés, de annál mélyebb negatív tapasztalatom megerősít abban, hogy az ügyfeleket azért -az eddig általánossá vált gyakorlattól- meggyőződésem szerint szakszerűbben is ki lehet szolgálni. A jogilag szakszerűbb eljáráson túl az ügyvédek ingatlanközvetítői megbízása mellett szól, hogy nagyon szigorú etikai és fegyelmi felelősségünk van, amit az ügyvédi kamara felügyel és kér számon adott esetben. Éppen ezért az a véleményem, hogy az lehet az előnye, ha ügyvéd jár el ingatlanközvetítőként, hogy akkor a megbízó mindenképpen szakszerűbb és megbízhatóbb és minden bizonnyal korrektebb díjazású ingatlanközvetítői tevékenységre számíthat attól, amivel esetleg korábban találkozott.

Mi volt a legemlékezetesebb, legkedvesebb ügyed a pályád során, amire szívesen visszaemlékszel, vagy amire különösen büszke vagy?

A legkedvesebb számomra mindig az, ha gyorsan és ügyfelem számára a legkedvezőbb módon zárul le egy ügy. Ilyen kedves élmény volt számomra a napokban, amikor vezetői engedélyét visszakaphatta az ügyfelem (a nehezen kiszámítható posztalkoholos állapotban történt) ittas járművezetés elkövetése után egy hónap múlva, ami mai törvényi szabályozás mellett egy nagyon ritkán elérhető siker. A legemlékezetesebb ügyem, amire büszke is vagyok pedig az egyik több százmillió forintos költségvetési csalás kapcsán volt. Ebben a kiemelt ügyben, a profi képviseletünk eredményeként ügyfeleim számára egy nagyon megnyugtató eredményt értünk el a Miskolci Törvényszéken. egyébként elsőként, ilyen speciális egyezségi eljárás keretében, ami tárgyalás nélkül zárult le.

Van-e bármilyen hobbid, amit szívesen űzöl, ha éppen nem az ügyvédkedés köti le az idődet?

A hobbimat igyekszem összekötni a családommal, mivel két nagyszerű gyermek édesapja is vagyok...

Köszönjük a válaszaidat!